10.000 stageplaatsen voor jongeren

intern - European Youth Guarantee campaign

Original article 

“Als je afstudeert is het niet altijd makkelijk om een job te vinden, omdat je geen werkervaring hebt”, zegt Monica De Coninck. Om uit die vicieuze cirkel te raken wil ze vanaf 2013 voor 10.000 stageplaatsen voor jongeren zorgen. Daarnaast voorziet ze grote lastenverlagingen voor de aanwerving van laaggeschoolde jongeren en oudere werknemers, en een fonds voor de betaling van brugpensioenen.

Het is minister van Werk Monica De Coninck menens met de aanpak van het tewerkstellingsluik uit het relanceplan van de federale regering. “De uitdagingen die op ons afkomen zijn dan ook gigantisch”, liet De Coninck weten in ‘De Zevende Dag’. “Zo moeten we de komende jaren 300.000 tot 500.000 jobs opnieuw invullen, omdat er zo veel mensen met pensioen gaan.”

Omdat laaggeschoolde jongeren veel moeite blijven hebben om een geschikte job te vinden, maakt De Coninck van jobcreatie voor laaggeschoolden een prioriteit. “Daarom bied ik begin volgend jaar 10.000 jongeren tijdens hun inschakelingsperiode een stageplaats aan bij een bedrijf. Zo kan de jongere laten zien dat hij gemotiveerd is. De jongere krijgt de inschakelingspremie dan vroeger. De werkgever ziet meteen ook of de jongere geschikt is voor de job. Werkgevers die de jongeren nadien aanwerven, krijgen bovendien serieuze kortingen op de loonlast.”

Daarnaast komen er zware loonlastenverlagingen voor werkgevers die oudere werknemers aan de slag houden. Om bedrijven aan te moedigen vijftigplussers in dienst te nemen, komt er een solidariteitsfonds. Dat fonds zorgt ervoor dat niet enkel de laatste werkgever opdraait voor een eventueel brugpensioen, indien de aanwerving geen succes blijkt.

Ten slotte wil De Coninck het levenslang leren op de werkvloer promoten. “Machines onderhouden, dat is normaal, maar op vorming wordt niet ingezet”, zegt De Coninck. Daarom overweegt ze een boete voor bedrijven die geen vorming geven of die mensen ontslaan waarvan ze niet kunnen bewijzen dat ze erin geïnvesteerd hebben.

Do you like this post?

Showing 1 reaction

published this page in Blog 2012-06-25 11:58:46 +0200
"Your future is my future - a European Youth Guarantee now!"
The Party of European Socialists (PES), Young European Socialists (YES) and PES Women are running the campaign "Your future is my future" and calling for a European Youth Guarantee to tackle youth unemployment.

Translate the website